Skip to main content

Hugo in de keuken/Hugo in the kitchen

 

"Behalve travestie-artiest is Hugo van Montfrans ook een begaafd kok. Elke woensdagavond kookt hij gemiddeld voor zo'n dertig gasten. Die moeten hun eigen drank meenemen. Zelf drinkt hij het liefst bier. Na de champagne van De Kersentuin aandachtig te hebben gekeurd liet hij toch maar weer een flesje Brand aanrukken."

Dat van dat bier kan ik me niet herinneren, maar wel dat Hugo graag kookte. Voor ons als kinderen, maar ook later, toen hij weer in Amsterdam woonde, zoals dit stukje uit De Telegraaf meldt. 

In zijn persoonlijke krabbels vind ik datums, gerechten, en boodschappenlijstjes, maar geen recepten. Die heeft hij wellicht niet nodig gehad. Gerechten zoals kippesoep, zuurkool, zelfgebakken brood, "keek", bloemkool met worst, pannenkoeken....Goede, stevige kost. In zijn kunst, creaties en ontwerpen was Hugo flamboyant en exotisch, qua koken nuchter en bedaard. Ook in zijn keuken kwam de liefde voor de medemens sterk naar voren in de vorm van comfort food.  

Was jij een van die gasten op de woensdagavond? Heb je met Hugo brood gebroken, of zelfs gebakken? 

*****

"Besides being a female impersonator, Hugo van Montfrance is also a gifted cook. Every Wednesday night he cooks on average for about thirty guests. They must bring their own drinks. He himself prefers beer. After carefully examining the champagne of De Kersentuin he asked for a bottle of Brand beer."

I can't remember that beer, but do remember that Hugo liked to cook. For us as children, but also later, when he moved back to Amsterdam again, as this piece from The Telegraph reports. 

In his personal scribbles, I find dates, dishes, and grocery lists, but no recipes. He must have cooked from memory. Dishes like chicken soup, sauerkraut, homemade bread, "keek", cauliflower with sausage, pancakes.... Good, solid food. In his art, creations, and designs, Hugo was flamboyant and exotic, his cooking sober and deliberate. Also in his kitchen, love for fellow human beings came through strongly in the form of comfort food.  

Were you one of those guests on Wednesday night? Did you break bread with Hugo, or perhaps bake together?

Zonder veren…. "De Telegraaf". Amsterdam, 14-08-1984, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 24-10-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011205734:mpeg21:p005


Comments

Popular posts from this blog

Mijn oude oompje, Hugo van Mondfrans/My old uncle

  Een bladzijde uit mijn poezie album, vele tientallen jaren geleden. Links staat een tekening van een haan, staande op de rug van een gekromde kat, die op zijn beurt rust op de rug van een tekkel (zou het Adolphe kunnen zijn?), en met zijn allen staan ze op de rug van een groot, bruin varken.  Rechts een versje. "Lieve Coco", begint het. Met de hand geschreven door een familievriend, een man die maar enkele jaren in mijn leven was, maar die een grote indruk heeft achter gelaten: Hugo van Mondfrans. Of zoals hij zijn eigen, zelf-verzonnen versje ondertekende, mijn "oude oompje hugo".   De indruk die hij achter liet was groot: zijn creativiteit, zijn passie, en zijn unieke verschijning. Op deze website wil ik mijn zoektocht naar wie hij was, hoe hij dacht en wat hij voor anderen betekenende vastleggen. Als je hem kende, of iets over hem weet, dan hoor ik graag van je. Laat een berichtje hier achter of stuur me een email. Mijn email adres is nicole at the dutch table ...

Hugo in het Huis van Bewaring/Hugo at the Detention Center

In mijn zoektocht naar Hugo kom ik het volgende tegen in Trouw, in een stukje van journalist Anita Löwenhardt naar aanleiding van zijn overlijden.  "Tijdens een van de schaarse periodes that Hugo van Mondfrans geen theaterprogramma had, was hij "huismeester" van De Bajes, het voormalig huis van bewaring aan het Amsterdamse Leidseplein dat, tot zijn niet geringe woede, moest wijken voor een casino. Hij zorgde ervoor dat kunstenaars in de cellen ongestoord konden werken en organiseerde er natuurlijk theatervoorstellingen".  Het Huis van Bewaring aan het Kleine-Gartmanplantsoen 14 te Amsterdam (tussen de Weteringschans en het Leidseplein),  werd in 1850 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een beruchte gevangenis waar onder meer Anne Frank en haar familie hebben gezeten nadat ze waren verraden. Verzetsleiders Gerrit van der Veen en Johannes Post zijn beiden na mislukte overvallen op het Huis van Bewaring (respectievelijk op 1 mei 1944 en op 15 juli 1944) opg...

De hoeden van Hugo / Hugo's Hats

1960 - 12 November Bron: De Telegraaf HOEDEN Het voorname huis Nijheim in Bloemendaal is donderdag de plaats waar een deel van de Bloemendaalse society bijeen zal komen om te kijken naar de artistieke produkten van marionettenspeler/ wandkleedontwerper / requisietenvervaardigcr Hugo van Mondfrans. Huize Nijheim van de heer J. D. Westerman is die dag niet het toneel van een requisietenexpositic of een marionettenvoorstelling, maar Hugo laat een ander aspect van zijn ontwerpersdrang zien, namelijk zijn nieuwe collectie cocktailhoeden.  Nieuwe rol Dat daarbij het toneel moeilijk weg te cijferen blijft komt door de charmante assistentie, die hij voor zijn show heeft weten te rekruteren: de jeugdige ster uit de Sleeswijkproduktie, de Snip en Snaprevue, Philippine Aeckerlin. ln haar nieuwe rol van hoedenmannequin-voor-een-middag en Marjan Berk, die, voor zij de gelederen van het gezelschap van Tom Manders gaat versterken, bij Hugo van Mondfrans als lady-speaker zal optreden. Resultaten ...